Uusia tuomareita
- onnistunut kolleegio erikoisnäyttelyn yhteydessä
Anitta Kainulainen

Keväisen ulkomuototuomarien rotumme erikoiskoulutuksen luonnollisena jatkona oli tuomarikolleegio, jossa kokelaat joutuivat testiin. Ennen pääsyään kolleegioon asti on kokelaan suoritettava näyttelyissä eri tuomareiden alaisuudessa harjoitusarvosteluja, joka varmaan on mielenkiintoista kulloinkin arvostelevien tuomareiden mielipide erojen takia.
Ahkerat kokelaat olivat saapuneet seuraamaan jo aamusta erikoisnäyttelyämme ja samalla näkemään suuren määrän koiria. Tavallisissa näyttelyissähän siperianhuskyja esitetään oikeastaan hyvin vähän ja voi kestää hyvinkin kauan ennenkuin pääsee edes yhteensä näkemään sitä koiramäärää, mikä meillä yhdessä erikoisnäyttelyssä esitetään.
Kolleegiossa vastaanottavina tuomareina toimii kolme rodunoikeudet omaavaa tuomaria, joista kaksi voi rotujärjestö nimetä, kolmas on Kennelliiton nimeämä valvoja. SHS nimesi Antti Aarnion ja erikoisnäyttelytuomarimme Erkki Tuomisen, Kennelliiton nimeänä tuomarina toimi Riitta Lahtovaara.
Varsinaisessa kolleegiotilaisuudessa kokelaat koearvostelevat heille esitetyt koirat. Antti Aarnion avustuksella valitsimme kohteiksi viisi eritasoista narttua ja urosta, yhteensä siis kymmenen koiraa perusteelliseen syyniin, jotka koirien omistajat ystävällisesti lupautivat esittämään. Kolleegio aloitetiin pienen tauon jälkeen näyttelyn loputtua.

Koska se ei ole “yleisötapahtuma” kipitimme koko joukko tien toiselle puolelle ja kokelaat ryhtyivät hommiin. Jokainen koira esitettiin jokaiselle kokelaalle erikseen. Ne mitattiin ja kokelas kirjoitti niistä arvostelun, jonka Erkki Tuominen ja Antti Aarnio tarkistivat ja antoivat niistä kouluarvosanat 4-10. Systeeminä oli että, seiskan keskiarvolla pääsi läpi, mutta yhdenkään koiranarvostelusta saatu nelonen aiheutti hylkäyksen. Kokelaiden kunniaksi on kerrottava arvosanojen olleen pääasiassa lähinnä kiitettäviä muutamia lipsahduksia huomioimatta, mutta sehän on juuri tarkoitus, oppia tuntemaan ne “ansat”, joita kehissä saattaa vastaan tulla.
Kolleegion lopputuloksena saimme kolme uutta rotujärjestön erikoiskouluttamaa tuomaria, Saija Juutilaisen, Maija Mäkisen ja Pekka Teinin. Onneksi olkoon heille. Lisää erikoiskoulutettuja tuomareita on myös tulossa, sillä omalta osaltaan kolleegion joutui perumaan Tapio Eerola ja myös muutamia muita
harjoitusarvostelunsa jo lähes suorittaneita on tulossa kolleegiovuoroon.

Vuoden 2003 alkupuolella Kennelliitto myönsi poikkeuksellisesti siperianhuskyn arvosteluoikeudet kahdeksalle (8) tuomarille, joista vain kolme on koskaan osallistunut SHSn järjestämään rodun erikoiskoulutukseen. Siperianhuskyn arvosteluoikeudet saivat näin (SHSn koulutukseen osallistuneet lihavoinnilla) all-rounderit Soile Bister ja Paavo Mattila, rotutuomareiksi Elina Haapaniemi, Johan Juslin, Jukka Kuusisto, Riitta Lahtovaara, Leni Nousiainen ja Zidy Munsterhjelm-Ehnberg.
Muille SKL on mahdollisesti (?) järjestänyt lyhyen ns. täsmäkoulutuksen, jonka ajankohdasta tai mahdollisesta antajasta ei SHS:lle ole Kennelliiton taholta annettu mitään tietoa.
Asian johdosta on SHSn hallitus lähettänyt kirjeen Kennelliitolle.

Suosikaamme näyttelykehissä siis heitä, jotka vaivojaan säästämättä ovat vaivautuneet opiskelemaan rotuamme.

LUE tuomareiden haastattelut Sipeianhusky-lehdestä 4-2003

Tuomarikokelaita kehänlaidalla seuraamassa arvostelua.

Kuva Merja Laine