sama pdf-tiedostona 

Veisinkö siperianhuskyni näyttelyyn...?

Anitta Kainulainen

Kesä on koiranäyttelyiden kulta-aikaa, jolloin näyttelyjä on lähes jokaisena viikonloppuna eripuolilla Suomea. Seuraavassa muutamia yleisohjeita näyttelyyn valmentautumisesta.

Ilmoitautuminen
Kun harkitset koirasi viemistä näyttelyyn, on ensimmäinen tehtäväsi selata Koiramme-lehden näyttelyilmoitukset selvittääksesi
missä ja milloin näyttelyjä järjestetään. Ilmoitukset julkaistaan hyvissä ajoin (noin 1- 2 kuukautta) ennen näyttelyn ajankohtaa ja niistä selviää niin ilmoittautumisaika ja -maksut kuin siperianhuskyt arvosteleva tuomarikin. Siperianhusky kuuluu ryhmään 5, pystykorvat ja alkukantaiset tyypit (alaryhmä 1). Myös rokotusmääräykset on syytä lukea läpi ja tarvitaessa uusia rokotukset hyvissä ajoin ennen näyttelyä. Tämän vuoden alusta on myös tunnistusmerkintä tatuoinnilla tai mikrosirulla ollut pakollinen, joten jos koiraa ei ole tunnistusmerkitty, hoida myös tämä asia kuntoon. 
Jos olet menossa ensimmäiseen näyttelyysi, kannattaa ehkä mielummin valita joku pikkunäyttely kuin suoraan "INTTI" eli kansainvälinen näyttely, jossa osallistujat ovat yleensä jo kokeneita konkareita.

Löydettyäsi sopivan näyttelyn täytä näyttelyilmoittautumiskaavake huolella ja maksa ilmoittautumismaksu ennen määräpäivää (voit tilata lomakkeita ja näyttelysäännöt Kennelliiton postituksesta puh. (09) 8873 0360). Lähetä ilmoittautuminen ja aina myös kuitti suoritetusta maksusta, josta selviää koira ja sen omistaja jota maksu koskee, näyttelykutsussa mainittuun osoitteeseen. 
Koiramme-lehden näyttelykutsuissa on usein myös ryhmänäyttelyjä 5-ryhmälle mutta useimmiten nämä ovat tarkoitetut 5 -ryhmän metsästyskoirille. Lue ilmoitukset huolella ja tarvittaessa voit vaikka soittaa näyttelyn järjestäjille.
Näyttelyn ajankohtaa valitessa kannattaa myös miettiä koiran kuntoa kyseisenä ajankohtana. Onko odotettavissa raju karvanlähtö tai onko narttu jo tarpeeksi toipunut pennutuksesta. Vaikka kesäinen karvanlähtö ei saisikaan vaikuttaa rotumme arvosteluun, useat tuomarit - varsinkaan ulkolaiset - eivät mielellään sijoita koiraa, jolla on "selän päällä kaksi karvaa ristissä".

Valmistautuminen
Aloita näyttelykäyttäytymisharjoittelut hyvissä ajoin ennen näyttelyä. Totuta koirasi antamaan vieraan ihmisen tarkistaa purenta ja kokeilla rakennetta. Uroskoirilta tuomarin tulee saada kokeilla myös kivekset.
Siperianhusky tulisi rotumääritelmän mukaan esittää näyttelyssä "talutin löysänä, kohtalisen nopeassa ravissa, jolloin eturaajojen pitkä askel ja takaraajojen hyvä työntö tulevat esiin". Tämä on useimmiten aika hankalaa kaikkien rotujen näyttelyissä, joissa kehät ovat pieniä ja varsinkin nuoret rekikoirat haluavat vetää taluttimessa kuin viimeistä päivää kerran liikkeelle päästyään... Juoksuttamista taluttuimessa kannattaa siis todella harjoitella. 
Näyttelyesintymiseen kuuluu myös rauhallisesti ja ryhdikkäänä paikallaan seisominen. Hyvässä 'näyttelyasennossa' koira seisoo luontevasti pää kohollaan. Raajat eivät saa olla ns. alla, jolloin koiran mittasuhteet vääristyvät, eikä takajalkoja saa venyttää luonnottoman taakse, kuten usein näkee yritettävän. Yleensäkin kaikenlainen tarkka koiran asetteleminen tai esim. hännän kannatteleminen eivät kuulu siperianhuskyn esittämiseen. Hyvä rakenteinen koira ottaa usein itsestään oikean asennon, tarvittaessa voit auttaa sitä parempaan asentoon hieman liikauttamalla koiraa. 
Pieni namipala kädessäsi voi saada koiran huomion kiinnittymään itseesi, jos se leikkii kehässä "imuria" eli kulkee koko ajan nenä maassa haistellen monien muiden jälkiä, jotka ovat olleet kehässä ennen sen omaa sisääntuloa. 
Ns. näyttelytalutin - ohut kapea nauha - voi helpottaa koiran hallitsemista ja se myös auttaa tuomaria näkemään koiran ääriviivat paremmin kuin kaulanlinjan katkaiseva leveä huskypanta. 
Koiran esittämistä harjoitellaan myös monissa paikallisissa kennel/koirakerhoissa ja mikseipä myös SHSn kesäpäivilläkin se voisi olla ohjelmanumerona.  

Muutamia päiviä ennen näyttelyä koira voidaan pestä kokonaan tai vain valkoisista kohdista. Jos pesu ei ole tarpeen, perusteellinen harjaus/kampaus irroittaa irtokarvat ja hiekanjyväset yms. turkista. 
Samalla voidaan siistiä karvaa varpaiden väleistä ja käpälien ympäriltä. Huom. Karvapeitteen trimmaaminen muista kohdista ei ole sallittua ja on rotumääritelmän mukaan vakava virhe. Ns. groomaaminen, koiran pesun-kuivaamisen yhteydessä turkin 'pörröttäminen' lähes pystyyn paksumman vaikutelman aikaansaamiseksi, ei mielestäni kuulu luonnonkauniiseen siperianhuskyrotuun vaikkakaan se ei ole suorastaan kiellettyäkään. 

Näyttelypäivänä
varaa riittävästi aikaa matkaan ja ilmoittaudu näyttelypaikalla ajoissa. Useat näyttelyjärjestäjät postittavat ilmoittautuneille ennen näyttelyä numerolapun ja arvion aikataulusta. Tämä on kuitenkin vain arvio, jos myöhästyt arvostelusta, voit korkeintaan saada koirallesi laatuarvostelun, mutta kilpailuluokkiin et enää pääse mukaan.
Näyttelyyn tarvitset mukaan koiran rekisteri-, rokotus- ja tunnistusmerkintätodistukset, numerolapun (jos sitä ei ole postitettu etukäteen, saat sen ilmoittautuessasi paikalla), hakaneulan numero-lappuun, koiralle kipon ja juotavaa, siistin taluttimen ja pannan sekä eväitä itsellesi. Omaakin pukeutumista kannattaa miettiä ja valita ainakin kengät, joilla pystyy juoksemaan kehässä koiran kanssa. Jos koirasi sijoitetaan siten, että sillä on pääsy ryhmäkehiin, olet näyttelysääntöjen mukaan velvollinen niihin osallistumaan. 

Näyttelyarvostelussa tuomari kertoo mielipiteensä koirastasi sillä hetkellä verrattuna käsitykseensä rotumäritelmään. Valitettavan usein tämä käsitys voi olla hyvinkin erilainen kuin rotujärjestön ja rodun harrastajien. 
Yhdestä arvostelusta ei kannata liikoja innostua tai masentua. Käytä koirasi useammalla tuomarilla saadaksesi 'haarukoitua' sen laadun. Rodun erikoisnäyttely on myös suositeltava.
Muista myös, että kakkonenkin (sininen nauha) on hyvä arvostelu. Arvosteluohjeen mukaan se tarkoittaa "hyvää rotunsa edustajaa".
Koiranäyttelyt ovat kiva harrastus kunhan et ota niitä liian vakavasti. Huomaa, että ne ovat nykyisin pääasiassa suurta showta ja kauneuskilpailuja, rekikoira omanaisuudet punnitaan talvella urilla, joskaan hyvä ja rotutyypillinen ulkoasu ei ole haitaksi.

Sivukuvassa koiran tulee näyttelyasennossa näyttää seuraavanaliselta:
1) Eturaajojen täytyy olla kohtisuorassa maahan nähden, ei eteen eikä taaksepäin kallistuneina.
2) Takaraajojen pitäisi olla vain sen verran taaksevedetyt, että kintereet ovat kohtisuorassa maahan nähden.
 "Suppilo"  Venytetty  Hyvä seisonta
Koiraa venytetty liikaa takaa...
Tämä koira seisoo ns. jalat alla, on lyhyt ja supussa...
Hyvä rakenteinen koira seisoo usein itsestään hyvässä näyttely-asennossa.
Näyttelykehässä se tulisi esittää talutin löysänä, kohtalaisen nopeassa ravissa, jolloin eturaajojen pitkä askel ja taka-raajojen hyvä työntö tulevat esiin."