Valjakkoajoa Pekolassa 30.9.2001

sisältösivu
Teksti: Suvi Lahtinen
Kuvat: Olli Kaarnisto
Kisatulokset
 

Tarvikevalitys Kuokka
Sunnuntaina Pekolan ala-asteen parkkipaikat olivat täynnä, sillä paikalle oli jo toistamiseen kokoontunut lajin harrastajia koirineen. Tämän vuoden tapahtumassa lajivalikoima oli kasvanut entisestä.
Koirajuoksussa kuntoa kysyttiin myös taluttajalta, sillä 2,5 kilometrin lenkki tuli suorittaa juosten koiran kanssa. Neljän koiran luokassa ajajat pääsivät vähemmällä juoksulla ja kuudella koiralla ajaneet selvisivät potkuttelulla, avoimessa ajajat taas saivat siirtyä työnjohdollisiin tehtäviin seuraillessaan koirien työtä.
 
Sisätiloista puolestaan löytyi tarvikevälitys, Eila Kuusisen ongelmakoira-neuvonta, Riitta Kempen koiranruokinta-video, Terosen Liisan tavaroita ja paljon muuta. Ulkona oli luonnetesti-esitys ja Kurt ajelutti lapsia.
 
Jo yhdeksältä aamuvirkut katselijat koirineen mittasivat koirien vahvuutta. Huimaan tulokseen yli kolmekymmenkiloisten koirien sarjassa ylsi suursnautserinarttu kolmensadan kilon repäisyllään. Alle kolmenkymmenen kilon luokassa kisasivat pääasiassa siperianhuskyt, mutta samojedi ja muutama colliekin taisivat kärryä liikauttaa.

Puolilta päivin kuulutettiin ajajienkokouksesta, jossa jaettiin numerot ja kerrottiin radasta. Neljän koiran luokassa oli vain neljä osallistujaa.
Itse olin ensimmäisen parin toinen lähtijä. Johdossa minulla oli omat kaksi kertaa aiemmin kisanneet siperialaiset Moppi ja Kuisma, sekä takana auttamassa kiskoivat Lakstedtin Heikiltä lainaamani Ulpukka ja Alma.
Edelleni lähteneet Pasaset starttasivat vauhdikkaasti ja minuutin kuluttua lähdin minäkin radalle. Koirat taittoivat matkaa kevyesti. Toinen käännös vei aikaamme, sillä seitsemänvuotias johtajani näki ihmisiä tiellä ja oli varma, että rata kulkee sieltä ja ennakoi. Ilman käskyä Moppi veti Kuismaa itsevarmasti käännökseen, kunnes ääniasteikkoa avattuani sain sen vakuuttuneeksi oikeasta suunnasta. Lopun matkaa jääräpäisempi kuunteli käskyt, eikä yrittänyt vaihtaa kulkusuuntaa. Radan laskuosuuksilla koin pieniä jännitysmomentteja, sillä ajopelini kumit olivat niin tyhjät, etteivät jarrut purreet. Joka tapauksessa selvisin maaliin ja seuraava pari sai luvan lähteä.

 

Kilpailujen palkintojenjakoa. Äänentoistolaitteistoa hoitamassa tapahtunan monitoiminies Heikki Lakstedt
 

Kuutosten nopein oli Vesa Koponen
 
Äksöniä riitti samojedivaljakon syöksyessä reitille, alikulkusillan kaide kohtasi mopon eturenkaan ja valjakko pysähtyi rajusti ajajan syleillessä tien hiekkapintaa. Onneksi selvittiin säikähdyksellä ja myöhemmin samojedit ohittivat aikaisemmin lähteneen huskyvaljakon. Avoimen luokan lähdöissä yleisö koki vauhtia ja koirien hurjia ilohuutoja. Alaskanhuskyt, seisojasekoitukset ja siperianhuskyt näyttivät taitojaan ja nopeuttaan lyhyellä, mutta vaihtelevalla reitillä.
Palkintojen jaon jälkeen koirat ja ajajat suuntasivat kotikonnuilleen varmasti tyytyväisenä päivään, koirattomassa yleisössäkin nähtiin iloisia kasvoja ja tyytyväisiä ilmeitä. Mukava syyskuinen päivä oli takanapäin, mutta ei kahta ilman kolmatta?!

Koirajuoksuluokan voittaja Tuomas Seppälä
 
Voimakoirakisa:
 
Koirat yli 30 KG
1.Ss n. Blue Velvet 300 kg, om. Lea Haanpää 2.Am u. Nuutti 100 kg, om. Ilpo Salo
 
Koirat alle 30 kg
1. Sh u. Wintry Ponza 250 kg, om. Timo Niemi
2. Sh u. Wintry Uhno 250 kg, om. Tomi Niemi
3. Sh n. Wintry Ulpukka 200 kg, om. Heikki Lakstedt
 
tässä sarjassa oli lisäksi 10 muuta, joiden tulos oli 0-150 kg:n välissä.
 

Voimakoirien katsastus

Koirajuoksun startti

Junioriyleisöä>